Stop navigatie

De poorten

 

Achteraan de systeemkast zie je de verschillende poorten. Je gebruikt ze om randapparatuur zoals het beeldscherm, de muis, het toetsenbord, een printer, een webcam,... aan te sluiten op je pc.

Hier zie je de poorten om je muis en je toetsenbord aan te sluiten Het zijn PS2-poorten. De groene is om je muis aan te sluiten, de paarse is bestemd voor het toetsenbord.

 

De poort om de kabel van je beeldscherm aan te sluiten heeft meestal een blauwe kleur. Nieuwere pc's hebben soms ook een DVI-poort en/of HDMI-poort.

  

Hier zie je de poort om je netwerkkabel met de RJ45-stekker aan te sluiten.


Om een printer aan te sluiten, gebruik je de parallelle poort of LPT-poort.

 

Meer en meer apparaten hebben tegenwoordig een USB-stekker. De USB-poort is namelijk veel sneller dan de voorgaande poorten en je hoeft de computer niet telkens te heropstarten als je een apparaat op je computer aansluit via USB. Het leuke aan USB is dat de printplaat in het apparaatje zelf zit dat je wil aansluiten. Via de USB-kabel verbindt je zo dit printplaatje met je moederbord. Telkens je een nieuw apparaatje aansluit, ontdekt je besturingssysteem (windows) het en gaat deze onmiddellijk op zoek naar de juiste besturingssoftware. Het wordt automatisch geïnstalleerd en het apparaatje is klaar voor gebruik. Zo kan je oneindig veel verschillende apparaten aansluiten op diezelfde poort!